Jaarverslag Wedstrijdcommissie 2020

Het jaar 2020 begon uitstekend voor onze commissie.
Bij de jaarlijkse indoor in Beek en Donk zien we al jaren een stijgende lijn qua aantal deelnemers en ook in 2020 waren het er weer meer dan de jaren ervoor; 327 pupillen en junioren kwamen naar de D’n Ouwe Toren in Beek en Donk voor weer een geslaagde indoorwedstrijd.

Op 16 februari stond de 2e wedstrijd van het jaar op het programma, onze jaarlijkse cross. Sinds 2019 vindt deze plaats bij strandbad Nederheide, een locatie waar we een meer gevarieerd parcours en meer faciliteiten aan kunnen bieden. Na de evaluatie van 2019 hebben we enkele aanpassingen in het parcours aangebracht om deze nog aantrekkelijker te maken voor zowel de atleet als het publiek. Sinds dit jaar maken we ook deel uit van het Limbra cross competitie en zoals we verwachtte en hoopte zou dit tot een aanzienlijke stijging van het aantal deelnemers leiden. Ondanks het stormachtige weer kwamen 423 atleten uit Brabant en Limburg naar Nederheide om deel te nemen aan de laatste cross in in de Limbra Cross competitie. Omdat het de laatste cross was in de competitie, mochten we als nieuwe organisator ook gelijk de eind prijsuitreiking verzorgen.

We denken dat we een goed visitekaartje hebben afgegeven voor deze wedstrijd en dat we de komende jaren verder kunnen groeien in het aantal deelnemers.

Daarna sloeg het Coronavirus toe, wat betekende dat verschillende vaste wedstrijden niet door konden gaan. Zo werden helaas de clubcross in maart, de Bouwgroep van Schijndel Molenbroektrimloop in april en de meerkamp in juni afgelast.

In de zomer kwam er enige versoepelingen, wedstrijden zonder publiek mochten weer en we  besloten daarom om een avondwedstrijd te organiseren voor onze eigen leden. Met in totaal 80 deelnemers hadden we een mooie opkomst, je kon merken dat de wedstrijden gemist werden.

Alle landelijke competitie wedstrijden waren afgelast maar door de versoepelingen hadden we als regio besloten om voor onze pupillen toch nog twee Athletic Champs wedstrijden te organiseren, deze vonden dit jaar plaats in Vught en Boxtel.

Door de beperking op aantal deelnemers en bezoekers werd er besloten om de Atlethic Champs wedstrijd tijdens onze augustus-wedstrijd niet door te laten gaan en alleen te focussen op de blokmeerkamp voor C- en D-junioren. Doordat er weinig tot geen wedstrijden voor deze junioren waren geweest was de opkomst maximaal en kwamen deelnemers uit heel het land. Ondanks de strenge maatregelen (maximaal één begeleider per atleet, afstand houden e.d.) waren de atleten blij met deze wedstrijd.

De padualoop moesten we door het Coronavirus helaas ook afgelasten, de clubkampioenschappen daarentegen konden gelukkig wel doorgaan, ook weer met de nodige voorzorgsmaatregelen. Met in totaal 73 deelnemers zagen we hier een mooie stijging van aantal deelnemers t.o.v. voorgaande jaren. Sinds enkele jaren hebben we voor de lopers en trimmers een aantal MiLa-afstanden toegevoegd aan het programma wat er mede voor zorgt dat we meer deelnemers hebben.

Ondanks dat we hoop hadden om de Topvormkerstloop in zijn normale vorm door te laten gaan, bleek dit uiteindelijk toch niet mogelijk. Om de kerstloop toch enige aandacht te geven werd besloten om er een virtuele loop van te maken waarbij atleten op een eigen moment op een eigen locatie zijn/haar kerstloop te lopen of te wandelen. Ruim 50 lopers en wandelaars deelde hun prestatie via social media of mail en kregen van sponsor Topvorm een leuk aandenken thuisgestuurd.

Qua commissie-bezetting zijn er in 2020 geen wijzigingen geweest, onze commissie bestaat nog altijd uit 5 personen.

Juryleden en vrijwilligers blijven van onschatbare waarde voor het organiseren van de wedstrijden.

Normaliter proberen we elk jaar ook een jurycursus te organiseren om daarmee nieuwe juryleden te werven. Helaas heeft deze ook dit jaar niet door kunnen gaan, zodra hierin weer mogelijkheden zijn zullen we deze weer proberen te organiseren en daarmee ons jurycorps weer verder uit te breiden.

Binnen onze commissie hebben we de vacature Jury Coördinator nog steeds vacant, mocht je interesse hierin hebben, of iemand weten die dat zou willen doen, neem dan contact met ons op via wedstrijdcommissie@gacgemert.nl.

Via deze weg willen we alle juryleden en vrijwilligers bedanken die de wedstrijden in 2020 weer tot een succes hebben gemaakt en laten we hopen dat er in de loop van 2021 toch nog een aantal mooie wedstrijden kunnen worden georganiseerd.

Namens de wedstrijdcommissie

Peter van de Ligt.