Junioren

In het jaar dat je 12 wordt, word je junior. De trainingstijden zijn hierbij wat langer dan bij de pupillen, er staan meer onderdelen op het programma.

– De U14 en U16 (D en C-junioren) trainen twee keer in de week 75 minuten
– De U18 en U20 (B en A-junioren) trainen tot drie keer in de week 90 minuten

In principe zijn alle trainingen op onze atletiekbaan, in de winter trainen de U14 atleten af en toe in sporthal Molenbroek. Bekijk de trainingstijden voor de actuele trainingstijden. Bij de U14 en U16 trainen we alle onderdelen, vanaf de U18 heb je de keus om je te richten op de werponderdelen, de springonderdelen, de sprint/horden, de meerkamp of de (midden) lange afstanden. Of natuurlijk alles als je dat wilt blijven doen.

Onderdelen
Op het moment dat je junior wordt, veranderen ook de onderdelen. Bij de pupillen wordt je op een speelse manier voorbereid voor de ‘echte’ atletiekonderdelen. Vortex wordt speerwerpen, slingeren wordt discuswerpen en polsstok verspringen wordt polsstokhoogspringen. Uiteraard gaan ook de horden steeds omhoog in hoogte, worden de werpgewichten zwaarder naarmate je ouder wordt en worden de loopafstanden steeds langer. Ook nieuwe onderdelen zoals hink-stap-springen, 400 meter horden en kogelslingeren worden toegevoegd. 

Specialisatie trainingen

Tijdens de reguliere trainingen komen al deze onderdelen in groepsverband aan bod. Voor de atleten die meer dan gemiddeld gemotiveerd zijn en zin hebben in extra trainingen zijn er specialisatie trainingen, waar in kleinere groepjes getraind wordt.

In het voorjaar starten deze weer op en op voordracht van de trainers kunnen enkele atleten mee gaan doen met deze specialisatie trainingen. Kijk voor meer informatie op de pagina specialisatie trainingen .

Competitiewedstrijden
In de zomer worden in regio zuid drie competitiewedstrijden georganiseerd. Dit zijn wedstrijden waar we als groep aan meedoen. We verwachten dat alle atleten aan deze wedstrijden deelnemen. Deze wedstrijden zijn over het algemeen in de regio en iedere atleet kan aan twee of drie onderdelen meedoen. De atleten scoren hierbij punten voor de ploeg. En het totaal aantal punten bepaalt de einduitslag voor de ploeg. De onderdelen zijn een beetje verschillend per categorie en per wedstrijd, maar globaal bestaat deze uit: Sprint, Horden, Estafette, Kogelstoten, Discuswerpen, Speerwerpen, Verspringen, Hoogspringen en een lange afstand. Bij de ouderen zit er ook hinkstapspringen, polsstokspringen, kogelslingeren, een 400m sprint en een 400 meter horden bij. Als we als club bij de top horen van de regio of van Nederland, dan zou er nog een extra gebiedsfinale of landelijke finale bij kunnen komen. 

Als vereniging zijn wij verplicht om een of twee vrijwilligers te leveren aan zo’n wedstrijd, hiervoor willen we graag hulp van (een) enkele ouder(s).

Competitiewedstrijden zijn gratis voor de atleten, dit wordt door de club betaald, alle overige wedstrijden kosten wel geld (meestal een paar euro per onderdeel)

Individuele wedstrijden / kampioenschappen
In de zomer zijn er naast de competitiewedstrijden ook individuele wedstrijden, waar je het als atleet opneemt tegen atleten van andere clubs uit de regio/nederland, op onderdelen die je zelf kiest. Aan het begin van het zomerseizoen ontvang je van de trainer een overzicht met wedstrijden waar we aan mee willen doen. Je kunt je voor deze wedstrijden zelf opgeven via atletiek.nu. Voor de meeste wedstrijden geldt een maximum aantal deelnemers per onderdeel en dan geldt vol=vol. Ook zijn er ieder jaar Brabantse / Zuid-Nederlandse en Nederlandse kampioenschappen. Deze wedstrijden zijn altijd op voordracht van de trainers. Aan deze wedstrijden kunnen alleen de beste atleten op die onderdelen meedoen. Om in aanmerking te komen voor deze wedstrijden is het dus van belang om met competitiewedstrijden en individuele regionale wedstrijden mee te doen. De trainers bepalen uiteindelijk wie zich kan inschrijven voor deze kampioenschappen.

Indoor/Cross wedstrijden
In de wintermaanden (november/maart) zijn er indoorwedstrijden en crosswedstrijden. Voor de crosswedstrijden doen we mee aan het Limbra circuit. Ook voor de wintermaanden zul je een berichtje krijgen aan welke wedstrijden we deelnemen. Als atleet ga je, naarmate je ouder wordt, steeds meer (een) lievelings onderdeel/onderdelen krijgen. Je kunt zelf je wedstrijden / onderdelen kiezen en jezelf gaan specialiseren, of gewoon alles blijven doen als je dat wilt.

vlnr: Martijn Kluijtmans (U18/U20), Sonja Kluijtmans(U14), Roderick Vos (U16), Marloes Hurkens (U14), Marieke van Schijndel (U14), Erik Nooijen (U14) ontbreekt op deze foto.