Nationale indoor U14/U16

24 en 25 februari stonden voor een aantal junioren in het teken van de nationale indoor wedstrijden in Apeldoorn. Een mooie wedstrijd op dezelfde baan als waar Femke Bol een week eerder een nieuw wereldrecord liep op de 400 meter.

Voor de meesten was het een spannende wedstrijd waarbij de zenuwen af en toe flink om de hoek kwamen kijken. Deze gezonde spanning zorgde ervoor dat er een aantal mooie resultaten werden neergezet door onze GAC junioren.

Op zaterdag werd de spits afgebeten bij de meisjes U13 door Jip van Weert die al vroeg op de baan moest zijn omdat het kogelstoten om 10.00 uur gepland stond. Zij stootte naar een afstand van 6,42 meter waarmee ze een nieuw PR behaalde. En ook bij het verspringen wist Jip een PR te behalen; ze sprong 3,13 meter, ruim 30 cm meer dan haar vorige beste sprong. Tot slot deed Jip nog mee aan de 60m sprint. Ze dacht dat ze geen PR had maar het verschil tussen handgeklokte tijden en elektronische tijdwaarneming is 0,24 seconden. Als je dat in je achterhoofd houdt, is haar tijd van 9,63 toch echt de snelste tijd die ze tot nu toe heeft neergezet. Kortom: een mooie oogst voor Jip in Apeldoorn.

Logan van der Sluijs heeft nog niet zo veel wedstrijden gedaan, maar wilde graag meedoen in deze mooie indoorhal. Bij het sprinten wilde de start niet zo goed lukken en daar was ze niet zo tevreden over. Bij de 150 meter sprint was de start beter. Na 100 meter kwam Logan, die in de binnenbaan liep, mooi voorbij de andere meiden in haar serie gesprint en eindigde ze als eerste in haar serie in een tijd van 23,52 seconden. Dat was niet snel genoeg voor de finale, maar we een mooie prestatie van Logan.

Imke van de Berg deed mee aan drie onderdelen. Het verspringen was voor haar een groot succes. Bij haar derde sprong was haar aanloop erg snel. Ze kwam op de balk en de jury moest op de camera kijken of de poging wel geldig was. Het bleek dat ze net geldig had gesprongen en kwam ver in de bak terecht op een afstand van 3,52 meter. Imkes dag kon niet meer stuk, maar het werd nog beter. De 60 meter sprintte ze in een tijd van 9,66 seconden, wat ook een PR is voor haar. En tot slot moest ze aan het eind van de dag er nog even een 1000 meter uitpersen. De wekelijkse crosswedstrijden hebben logischerwijs een positief effect op haar conditie. Imke startte erg snel, ging in de een na laatste ronde wat langzamer, om aan het eind nog een flinke sprint in te zetten en liep een tijd van 3:49,42 minuten. Imke was met deze tijd maar liefst 24 seconden sneller dan dat ze vorig jaar liep op deze afstand.

Ruby van Schijndel had veel zin in de wedstrijd, waarbij ze voor 3 onderdelen had ingeschreven. Het kogelstoten gaat steeds beter en de 7 meter grens was ze al eerder gepasseerd. Dat lukte deze keer net niet, maar met een afstand van 6,99 meter mag Ruby toch erg tevreden zijn. Een PR behalen lukt wel bij het sprinten. Ze liep een mooie tijd van 9,43 waarmee ze net niet de halve finale haalde. Tot slot deed Ruby mee aan het hoogspringen, tegelijkertijd met Fenne, die op mat ernaast aan het springen was. Met 1,20 meter was Ruby prima tevreden en ze sloot de dag daarmee heel positief af.

Bij de meisjes U14 deed Fenne Hurkens mee. Ze had al haar zinnen op het kogelstoten gezet. In de kwalificatieronde stootte ze een afstand waarvan ze alleen nog maar had gedroomd. Haar eerste poging was meteen 9,88 meter en dat bleek voldoende voor een plaats in de finale. Dat gaf in eerste instantie wel stress, want de finale kogelstoten en de 60m sprint overlapte elkaar een beetje. Uiteindelijk liep het allemaal goed af en met een mooie worp van 9,82 meter (en alle 6 pogingen ruim boven de 9 meter!) eindigde Fenne op een knappe 7e plaats. Meteen na deze mooie prestatie moest ze zich klaarmaken voor de 60 meter sprint. En ook dat ging prima. Na een goede start kwam Fenne in 9,50 over de finish en was ze weer een persoonlijk record rijker.

Na al deze indrukken en spanning stond ook het hoogspringen nog op het programma. Fenne begon heel goed, maar na een aantal pogingen begon de vermoeidheid van de dag toe te slaan. Ze sprong uiteindelijk 1,20m hoog, toch nog een prestatie om trots op te zijn na deze lange en inspannende dag.

Het was de eerste keer dat Stijn van den Berg de 600 meter liep in op een baan van 200 meter. Het ging niet zo soepel als hij eigenlijk had gewild, misschien door de bochten die wat omhoog lopen in een indoorhal of door de droge lucht die er hing. Hij finishte in een tijd van 2,15,11 minuten. Behalve op de 600 meter wilde Stijn van de Berg ook graag meedoen met de 150 meter sprint. Op de 150 meter ging het beter. Hij kon zich mooi optrekken aan degene die voor hem liep en verbeterde zijn PR met ruim anderhalve seconde naar een tijd van 23,74 seconden.

Op zondag was het de tijd voor de U16 junioren om in actie te komen in Apeldoorn. Lisa Schrama begon de dag met het kogelstoten. Ze wilde heel graag een PR stoten en de zenuwen die ze vorig jaar voelde waren dit jaar goed onder controle. Het verschil was overigens wel dat de kogel in deze categorie een kilo zwaarder is dan afgelopen jaar bij de U14 junioren, namelijk 3 kg. Een PR zat er helaas niet in, maar ze mag zeker tevreden zijn met haar afstand van 7,75 meter en er is zeker nog voldoende ruimte voor verbetering straks in het zomerseizoen.

S’Middags stond de 60 meter sprint op het programma. Lisa zat in een serie waar eerst een valse start werd gemaakt, maar in tweede instantie waren de atleten goed weg. Lisa had een snelle start en eindigde in een mooie tijd van 8,96 sec., een persoonlijk indoor record voor haar.

Lotte van Lieshout liep ook de 60 meter sprint. Ze was meteen in de eerste serie aan de beurt in baan 1. De dames uit deze serie moesten een tijdje wachten achter de startblokken totdat een aantal andere nummers klaar waren en plaats maakten voor de serie waar Lotte in liep. Na een snelle start raakte ze een klein beetje uit balans en ze liep niet helemaal voluit tot de finish. Toch wist ze als vierde in haar serie te eindigen in een mooie tijd van 8,97 seconden. Ze was daarmee best tevreden en ze is weer een hele ervaring rijker in deze mooie indoor atletiekbaan in Apeldoorn.

Ook Puk Geerts kwam uit op de 60 meter sprint. Ze had een lange warming-up gehad, want ze liep pas in de zevende serie. Daardoor mocht/moest ze zich wat later melden dan Lisa en Lotte. Maar uiteindelijk mocht ze dan toch de callroom in. Puk is duidelijk sterker geworden de afgelopen maanden, want ze liep een flink persoonlijk record en liet 9,21 seconden op de klok noteren, bijna twee tienden sneller dan haar eerdere beste prestatie.

Al met al waren het twee dagen waarin veel verschillende emoties voorbij kwamen. Zenuwen, lachen, gezelligheid maar ook af en toe een traan van teleurstelling of van de spanning. Het is zeker dat deze GAC’ers een flinke brok wedstrijdervaring hebben opgedaan, wat hen sterker maakt bij de volgende wedstrijden die op het programma staan in het zomerseizoen.