Nieuwjaarsspeech

2 januari 2024

Welkom allemaal op de nieuwjaarsreceptie van GAC Gemert. In het bijzonder een welkom voor onze ereleden, sponsoren, donateurs en vrijwilligers.

Dit is de eerste keer dat ik aanwezig ben bij de nieuwjaarsreceptie van GAC. En ik zie nu al dat ik andere jaren wat gemist heb. Helaas heb ik daardoor niet kunnen spieken wat mijn voorgangers in hun speech vertelde en wat jullie verwachten dat ik ga vertellen. Natuurlijk heb ik Instagram, onze website en tal van notulen door geakkerd om tot een samenvatting van het afgelopen jaar te komen. Dit zou een prachtige opsomming van activiteiten, trainingsweekenden, cursussen, wedstrijden en winnaars worden. Ik raad het je aan om ook eens letterlijk terug te scrollen op wat we afgelopen jaar met, voor en door GAC-ers gedaan hebben. Het is meer dan de moeite waard.

Mijn GAC hoogtepunt van afgelopen jaar beleefde ik op een snikhete dag in juli in hartje Gemert. Na een ochtend spandoeken ophangen en met enige weemoed terugdenkend aan mijn taak als coördinator vrijwilligers, startte ik in de middag aan de 10km van de Gemert City Run. Helaas geen 15km, want was het heet! Uiteindelijk bleek 10km voor mij en vele andere meer dan voldoende. Het was pittig, het was er eigenlijk gewoon te warm voor. De een na de ander viel uit of viel zelf om. Vele flesjes water, sponsen ter verkoeling en kruiwagens ijsblokjes waren nodig om de meesten van ons redelijk fit een medaille in ontvangst te laten nemen. Met een van onze GAC-ers had het medisch team helaas toch wat meer tijd nodig. Gelukkig kwam dat uiteindelijk helemaal goed hoorde we laat op de avond. Maar dat wat er in tussentijd gebeurde heeft me geraakt en maakt me extra trots als lid, maar ook als voorzitter van deze club.

Mij viel de saamhorigheid op, om er direct voor elkaar te zijn. Voor hen die winnen, maar vooral ook voor hen die op dat moment juist steun nodig hadden. Het respect waarmee er met elkaars angst en verdriet werd omgegaan. En de betrokkenheid van iedereen om te helpen waar nodig of in ieder geval te vragen of er hulp nodig was.

Vooral denk ik ook nog vaak terug aan de enorm lange biertafel midden op het Ridderplein met organisatoren en vrijwilligers van zowel de Gemert City Run, als van GAC, samen als een familie aan het bier en de bitterballen. Samen vieren van successen, samen evalueren wat er goed ging en wat er beter kan en samen blij zijn met een goede afloop voor ons allemaal.

Hoewel het lijkt dat dit om een incident gaat, een eenmalige gebeurtenis op een dag in juli, zie ik dat toch echt anders. Want is dit niet wat er dagelijks bij GAC gebeurt? Dat we, jong en oud, niet alleen samen sporten op de atletiekbaan, maar dat we ook naar de club komen voor gezelligheid, het ontmoeten van vrienden en het soms ook het vinden van troost. Vaak onder het genot van een bak koffie hier in de kantine.

Dat we afgelopen jaar enkele actief sportende leden van 80 jaar in het zonnetje hebben gezet en een vrijwilliger hebben gehuldigd die al 60 jaar vrijwilligerswerk doet bij GAC, lijkt dan ook logisch. Maar dat is het niet, het is bijzonder hoe met elkaar deze club runnen. Waar iedereen mee kan doen. Want dat kan bij ons. Je hoeft niet keihard te kunnen lopen of een meerkamp te winnen. Al vieren we natuurlijk heel graag dat er blauw op het podium staat en huldigen we met trots onze kampioenen.

Maar we zijn ook heel blij dat we in het nieuwe jaar naar alle waarschijnlijkheid ons 100ste wandellid verwelkomen, dat we de Recovery Run kunnen aanbieden voor vrouwen met borstkanker en dat er een nieuwe werkgroep aan de slag gaat met aangepast sporten voor hen met een handicap.

2024 wordt het jaar waarin we het meerjarenbeleidsplan van GAC met elkaar herschrijven en waarin de jubileumcommissie zich herpakt om in 2025 een prachtig 65 jaar bestaan van onze club te kunnen vieren. Ook gaan we dit jaar voor meer gezonde producten in de kantine, reguleren we de temperatuur op onze accommodatie beter en afval scheiden doen we vanaf nu in gloednieuwe prullenbakken!

Daarnaast komen we in nieuwe hoodies naar de training en staan de Nederheidecross, de rommelmarkt, het meerkampweekend, de indoor, de feestavond en tal van andere jaarlijkse wedstrijden en evenementen op de kalender. Het beloofd een prachtig jaar te worden!

Al blijken we in het nieuwe jaar helaas ook voor uitdagingen te staan, want….

– Wordt de baan nog eens een keer goed schoon en wat minder glad?

– Lukt het ons om allemaal met Volta te werken?

– Hebben we voldoende vrijwilligers alle taken uit te voeren en zijn er trainers voor alle groepen?

– En wat dacht je van een nieuwbouwproject wat op papier een stuk crossbaan, onze ingang en de materialenruimte opslokt? En tegelijk de bouw van de trainingsruimte on hold zet?

Gelukkig groeit ons ledenbestand nog altijd en zijn we met 457 leden om hier samen vol enthousiasme voor te gaan en onze kennis en kunde in te zetten om ook deze uitdagingen succesvol te volbrengen. Net zoals dat we allemaal lekker blijven sporten, elkaar motiveren en stimuleren om te gaan voor het beste resultaat op de baan, op de weg, in het bos….en ….tijdens vergaderingen en werkzaamheden.

Laat het voor ons allemaal een gezond, liefdevol en bovenal sportief nieuwjaar worden.

Voor nu wens ik iedereen een heel fijne avond. Geniet ervan en bedankt.

Eefje Melssen