Triatleten knallen in Ironman

Acht leden van Triatlon Groep Gemert hebben deelgenomen aan de Ironman 70.3 in Westfriesland en op het Spaanse eiland Lanzarote. Door meerdere afgelastingen waren zij al lange tijd in training en nu gebrand om eindelijk te knallen. De Ironman 70.3 is een halve triatlon bestaande uit 1.9 km zwemmen, 90 km zwemmen en 21 km lopen.

Martijn Geerts en Tom van den Elzen waren op 26 September vertegenwoordigd in Hoorn, wat het decor was voor de Ironman 70.3 Westfriesland. Martijn kampte in aanloop naar zijn eerste halve triatlon met een voetblessure maar was vastberaden om toch te starten. Het zwemonderdeel verliep probleemloos en ook tijdens het fietsen kon hij, ondanks de harde wind, tot op het laatst gas blijven geven. Doch tijdens het lopen begon zijn voet op te spelen. Veerkrachtig wist Martijn in een lager tempo zijn doel te bereiken en te finishen in een tijd van 6 uur 7. Voor Tom was deze triatlon een training die hij behoudend volbracht in 4 uur 48.

Twee weken later reisde Tom namelijk af voor de Ironman 70.3 Lanzarote met Mark van Schijndel, Coen van Schijndel, Bart van Schijndel, Jos van den Akker, Richard Dwanna en Dirk-Jan Doyen. Voor veteranen Jos en Bart was het weer de eerste officiële wedstrijd in 20 jaar. Toch stonden ook zij op 9 oktober vol vertrouwen aan de start, in afwachting van een, wat later bleek, loodzware race. Na het startsignaal doken de triatleten de atlantische oceaan in, die onstuimig was door de razende wind over het eiland. Deze storm op kop tijdens het bergop fietsen zorgde voor een extra last. In totaal moesten 1300 hoogtemeters gefietst worden in maar liefst 5 beklimmingen met stijgingspercentages tot wel 9%. Het fietsonderdeel eiste zijn tol voor de Gemertse triatleten en met vermoeide benen begonnen zij vervolgens aan de bergachtige halve marathon in de brandende zon. Uiteindelijk werd door bijna iedereen voldaan de finish behaald. Helaas moest Dirk-Jan zijn race staken vanwege rugproblemen. Een zeer knappe prestatie was er voor Coen en Tom die in hun leeftijdscategorie respectievelijk de 4e en 6e plaats behaalden. Eensgezind was het zevental van mening dat dit de zwaarste 70.3 ter wereld is. Een groot aantal deelnemers wist de eindstreep dan ook niet te halen.

Finishtijden Lanzarote 70.3: Tom vd Elzen 5:27:08, Mark van Schijndel 6:17:31, Coen van Schijndel 6:36:27, Bart van Schijndel 6:55:46, Jos vd Akker 7:41:06, Richard Dwanna 8:48:22.

Op de foto: boven v.l.n.r. Jos van den Akker, Richard Dwanna, Coen van Schijndel en onder v.l.n.r. Mark van Schijndel, Bart van Schijndel en Tom van den Elzen.