Leden van het eerste uur jubileren met GAC Gemert mee

GAC Gemert is al zestig jaar in beweging. Dat geldt ook voor Jan van Ansem en Theo van den Eijnde. De twee leden van het eerste uur vierden vrijdag hun diamanten jubileum bij de Gemertse Atletiekclub. Bij deze gelegenheid onthulden ze een bord dat blijvend herinnert aan zestig jaar GAC Gemert.

Door Marcel Bosmans

Ze vormen het levende bewijs dat atletiek een gezonde sport is. Van Ansem (79) werkt nog wekelijks zijn rondjes af op de recent vernieuwde kunststofbaan. Van den Eijnde (76) houdt zichzelf thuis fit met oefeningen die door vele honderden trainingsuren op Sportpark Molenbroek ingesleten zijn. Ook met de club is hij vergroeid geraakt. “Het is als hobby begonnen, maar een levensschool geworden Op menselijk en sportief vlak heeft het me veel gebracht.”

GAC Gemert

De Levensschool, maar dan als onderwijsinstelling, speelt een belangrijke rol in de ontstaansgeschiedenis van GAC Gemert. Wil Rutten gaf er les. Hij schiep in Gemert een top- en breedtesportklimaat door verschillende clubs op te richten. Dankzij hem kon de jeugd in competitieverband boksen, basketballen én atletiek bedrijven.

De Gemertse Atletiek Club (GAC) zag op 18 mei 1960 het levenslicht. “Wim Driessen werd de eerste voorzitter, want hij had een groot gezin”, vertelt Van Ansem. “Door zijn kinderen in te schrijven konden we aan de minimale ledeneis van de Koninklijke Nederlandse Atletiekunie voldoen.”

Molenbroek

De eerste rondjes werden rondom de Levensschool gelopen. “De Gerarduskerk was toen nog in aanbouw”, herinnert Van den Eijnde zich. “De jonge club kreeg al snel een bijveld van voetbalvereniging GVV toegewezen. Daar, aan de Molenstraat, werd ook een verspringbak aangelegd. De tweede thuishaven bevond zich in een deel van Molenbroek waar sinds de jaren zeventig woningen staan. Van daaruit verkaste de vereniging naar een weiland aan de Lodderdijk, waar de leden konden kogelstoten, discuswerpen, verspringen en hardlopen. Uiteindelijk kreeg GAC Gemert een vaste plek op het toen nieuwe Sportpark Molenbroek.

Geheim

Anno 2020 is de zestigjarige kerngezond en springlevend. Het ledental schommelt rond de 450 en de allround atletiekaccommodatie met kunststofbaan is kortgeleden up-to-date gebracht. Het geheim van het clubsucces is volgens Van Ansem tweeledig. “We zijn altijd voorop blijven lopen door ruimte te bieden aan nieuwe ontwikkelingen binnen de atletieksport, zoals triatlon, trimmen en sportief wandelen. Daarnaast hebben we veel tijd en energie gestoken in het financieel op orde houden van de club. In vroegere jaren was het motto: ‘het mag wel ruiken, maar niet stinken.’ Toen aan de Lodderdijk de boerderij afbrandde waar onze spullen opgeslagen lagen, waren we niet verzekerd. We klopten toen bij de gemeente aan met het verhaal dat we voor 450 gulden schade hadden geleden. Dat was veel meer dan de werkelijke vervangingswaarde. We kregen de helft van het opgevoerde bedrag vergoed en konden daarmee alle benodigde materialen nieuw aanschaffen. “

Creatief

GAC Gemert is altijd creatief geweest in het generen van inkomsten. Door de jaren heen werden loterijen, rommelmarken en crowdfundings georganiseerd, clubbladadvertenties en bordsponsors geworven en kerstkaarten en kalenders verkocht. Veel materialen die bij de aanleg en uitbouw van de accommodatie gebruikt zijn, hebben de club niets gekost. “Ik werkte op het gemeentehuis. Moest er iets gesloopt of vervangen worden, dan ving ik dat vaak op in de wandelgangen en was ik er als de kippen bij om het voor GAC veilig te stellen. Een wethouder is anderhalf jaar boos op me geweest, omdat ik voor de vereniging twee busabri’s had geregeld die hij aan de voetbalvereniging beloofd had, maar vergeten was te reserveren.”

De twee denken met plezier terug aan de wedstrijddagen in binnen- en buitenland. “Dat waren echte uitjes”, zegt Van den Eijnde. “De meeste leden hadden geen eigen auto. Het hele gezin ging daarom mee met de bus mee. We hadden dus de hele dag steun van supporters.”

Bed op de baan

De clubliefde ging ver. Van Ansem: “In de periode dat ik zelf marathons liep, trainingen gaf en in het bestuur zat heeft mijn vrouw wel eens gekscherend gezegd dat ik mijn bed maar beter op de baan kon zetten. Ik hoop nog lang mee te blijven draaien, maar wel op een lager pitje. GAC Gemert zit in mijn hart. Ik hoop dat veel mensen, net zoals ik- plezier aan deze club en sport blijven beleven.”