Duatleet volbrengt Liberation Gravel Ride

Gemertse duatleet John van de Wijngaard van Triathlon Groep Gemert heeft in het Zuid-Limburgse heuvelland een bijzondere loodzware gravel tocht volbracht. Deze “Liberation” ride uit de Gravel Series Limburg vond plaats op zondag 13 september. In de tocht werden vele plaatsen gepasseerd die een uniek verhaal vertellen over de bevrijding van de Limburgse grensstreek in de tweede wereldoorlog.

Aanvankelijk had John zich ingeschreven voor de gravel ride “Dirty Boar” in de Ardennen. Fanatiek was hij vanaf april hiervoor in voorbereiding volgens een gedegen trainingsschema met lange trainingsritten richting Berg en Dal, Reichswald en de Posbank. Tot zijn teleurstelling werd de “Dirty Boar” in verband met Covid-19 in juli afgelast. Om alle trainingsarbeid niet verloren te laten gaan vond hij als alternatief een 180 km lange tocht vanuit Banholt in het Zuid-Limburgse heuvelland. Het parcours leende zich voor zowel de mountainbike als voor de steeds populairder wordende gravelbike. John volbracht zijn tocht met zijn gravelbike. Met behulp van fietsnavigatie en een vooraf verkregen GPS bestand werd de route verreden door 450 deelnemers. Na het startschot werden al snel de steile heuvels van de voerstreek opgezocht om later via Aken (Duitsland) en het drielandenpunt weer terug te keren naar Nederland. Door Corona maatregelen waren de eerste 100 km door België en Duitsland self supported (zonder verzorgingsposten). Met ruim 2500 hoogtemeters door heuvelachtig landschap met vele steile en befaamde beklimmingen over gravel- en bospaden was het een loodzware maar prachtige tocht. Op een lekke band na is John’s uitdaging succesvol verlopen en een mooie afsluiter van zijn jubileumjaar.