Bas van de Burgt 6e op het NK meerkamp

Bas van de Burgt reisde afgelopen weekend naar Emmeloord in de Noordoostpolder om daar deel te nemen aan de Nederlandse Kampioenschappen meerkamp. Deze atleet van GAC Gemert haalde na zijn 10 meerkamponderdelen een mooie zesde plaats en behaalde 2 persoonlijke records bij het polsstokhoogspringen en het speerwerpen. De hoogte van 3.90 meter bij het polsstokhoogspringen was ook meteen goed voor een nieuw clubrecord, dat met 3.81 ook al op zijn naam stond.

Het wisselvallige weer speelde zeker op de eerste dag van de meerkamp een rol op dit Nederlandse Kampioenschap, dat wegens corona veel later in het seizoen plaatsvond dan gebruikelijk. De 100 meter liep Bas liep in 12,01 seconden in de eerste serie. Helaas had hij hierbij tegenwind, terwijl de tweede serie een flinke wind mee had. Dat betekende dat er toch wel enig tijdverschil zat tussen de gelopen tijden in de eerste en tweede serie.
Het verspringen daarna verliep gelukkig wat beter. Hoewel hij niet aan zijn persoonlijk record kwam, was hij met 6.10 meter redelijk tevreden.
Het kogelstoten is het derde onderdeel van de tienkamp. Het inwerpen ging prima en de verwachting was dat hij rond de 11.50 meter zou uitkomen. Helaas ging het in de wedstrijd wat minder soepel en stootte Bas naar 10.82 meter, wat toch wel een kleine teleurstelling was.
Maar bij het hoogspringen kon hij de verloren punten weer inhalen. Na een teleurstellende prestatie van de week daarvoor in Utrecht, sprong hij nu naar een mooie hoogte van 1.94 meter, wat zijn puntenaantal weer opschroefde.
Met een tijd van 55,25 seconde op een zeer winderige 400 meter sloot Bas zijn eerste dag in Emmeloord af.

De tweede dag begon met de 110 meter horden. Dit is de specialiteit van Bas, maar ook van veel andere meerkampers. De week daarvoor troffen ze elkaar ook al bij het hordelopen op de Nederlandse Kampioenschappen in Utrecht. De tijden van de favorieten op de meerkamp waren allemaal prima en Bas liep met zijn 15.80 seconden een goede race, hoewel hij een van de laatste hordes flink hard raakte met zijn been.
Met het discuswerpen wierp Bas een mooie afstand van 33,53 meter. En daarna begon het lange wachten. Wachten tot de andere groepen klaar waren met het polsstokhoogspringen en daarna het polsstokhoogspringen zelf. Dit onderdeel vergt vaak veel tijd en na een vertraging van ruim een uur konden de heren senioren beginnen met springen. Bas heeft de afgelopen maanden veel op polsstokhoogspringen getraind en een persoonlijk record kon eigenlijk niet uitblijven. De hoogte van 3.90 meter die hij haalde was zoals gezegd goed voor een nieuw persoonlijk- en clubrecord.
Het polsstokhoogspringen was inmiddels zo erg uitgelopen dat het speerwerpen pas laat kon beginnen. Emmeloord ligt zowat naast het IJsselmeer en door de overheersende windrichting waren er al enkele buien gepasseerd op zondag. Maar vlak voor het speerwerpen brak de hemel open en hebben de heren enige tijd moeten wachten tot de aanloop van het speerwerpen weer een beetje begaanbaar was. Voor Bas maakte de kou en de regen weinig uit, want hij gooide de speer naar een prachtige afstand van precies 44 meter.
Tot slot liepen de heren nog een 1500 meter. Na twee dagen hard werken is dit afsluitende onderdeel niet het meest favoriete van de meeste meerkampers, maar de benen van Bas konden hem ‘s avonds om 19.45 uur toch nog naar een mooie tijd van 4.52 minuten brengen.
Met het totale aantal van 6113 punten werd Bas zesde in het klassement en kon hij terugkijken op een geslaagd Nederlands Kampioenschap.