Triathlon Groep herleeft Almere koorts

In de jaren negentig was de hele triathlon van Almere erg geliefd bij Triathlon Groep Gemert en was de Groep daar elk jaar sterk vertegenwoordigd. De Almere koorts herleefde zaterdag 14 september toen maar liefst zeven triatleten waaronder enkele veteranen en debutanten deelnamen aan de Challenge Almere.

De Challenge Almere is Europa’s oudste lange afstands triathlon. Sinds 2012 kent Almere ook een halve afstand (1.9 km zwemmen, 90 km fietsen, 21 km lopen), die dit jaar met 1500 deelnemers volledig volgeboekt was. Voor deze afstand stonden Ceciel Pas, Coen van Schijndel, Dirk-Jan Doijen, Mark van Schijndel, Peter van der Putten, Richard Dwanna en Tom van den Elzen aan de start. Twee laatstgenoemden maakten hun debuut op deze afstand.
De weersomstandigheden waren uitermate goed, voor het eerst in de historie werd er in Almere windkracht nul gemeten. Om 8.20 klonk het startschot en werd er gestart met een zogenaamde rolling start. De watertemperatuur was met 17 graden aan de frisse kant. Door de laagstaande zon was het moeilijk de zwemrichting te bepalen en de grote slierten van wier in het Weerwater maakten het zwemonderdeel extra lastig. Het fietsonderdeel bestaande uit één ronde, wat over perfecte verkeersvrije wegen ging, moet voor iedere triatleet een genot zijn geweest. Normaal gesproken wordt de wind tijdens het fietsen over de dijken in de polder als bijzonder zwaar ervaren. Dit jaar was daar geen sprake van en konden de lange rechte stukken met een stevig moyenne weggemaald worden. Mark en Tom behaalden over 90 km zelfs 38 à 39 km/uur. In Almere Stad moesten drie looprondes van 7 km om het Weerwater heen worden afgelegd. Vanwege het mooie warme weer werd het lopen nog redelijk zwaar. Mede door voldoende verzorgingsposten en het uitbundige publiek langs het parcours sloegen de triatleten er zich doorheen.
Richard Dwanna volbracht in Almere zijn eerste halve triathlon met een knappe tijd van 5.57 uur. Fameus was dat Richard het looponderdeel van 21 km nog sneller aflegde dan zijn halve marathon in Eindhoven vorig jaar. Ook debutant Tom zette een zeer scherpe tijd neer van 4.49 uur. Hiermee was hij de snelste van de Triathlon Groep en luttele minuten sneller dan Mark die finishte in 4.52 uur. Mark behaalde hiermee op deze afstand nog een persoonlijk record. Met een tijd van 5.12 uur toonde Coen als veteraan nog altijd in vorm te zijn, en was zelfs 20 minuten sneller dan vorig jaar in Almere. Ceciel sloot af met haar 7e triathlon dit jaar in een tijd van 5.49 uur. Tenslotte Peter en Dirk-Jan, zij behoorden tot de groep fanaten die in de jaren negentig elk jaar aan de hele triathlon in Almere deelnamen. Beide veteranen herleefden hun herinneringen in deze halve editie en kwamen na 5.59 en 5.57 uur wederom over de finish aan de Esplanade in Almere. Met zeven finishers, mooie eindtijden, uitstekende omstandigheden en een super organisatie in Almere kijkt iedereen terug op een perfecte dag.