Records in Duitse triathlon klassieker

In de zuid-Duitse “Triathlon Region” hebben Janny Spierings, Wilco Mansvelders en Johan van Eemeren van Triathlon Groep Gemert de Challenge Roth volbracht. In deze hele triathlon verbeterde Janny haar besttijd met maar liefst 49 minuten en Johan finishte binnen zijn magische grens van 10 uur.

Challenge organiseert evenals Ironman triathlons wereldwijd. De Challenge Roth is sinds 1987 een van de grootste en populairste hele triathlons ter wereld met 3500 individuele deelnemers en 650 estafette teams. De wedstrijd is dan ook binnen enkele minuten volgeboekt. Toch lukte het Wilco Manders, Janny Spierings en Johan van Eemeren om een jaar geleden een startbewijs te bemachtigen. Goed getraind stonden zij op zondag 7 juli aan de start voor 3.8 km zwemmen, 180 km fietsen en 42.2 km hardlopen. Na dagen van zon, hitte en wind waren de weersvoorspellingen gunstig met wat bewolking en maximaal 25 graden. Door de hoge watertemperatuur in het Main-Donau kanaal was het nog even spannend of het een non-wetsuit race zou worden. Gelukkig werd de temperatuurlimiet niet gehaald en mocht worden gezwommen met wetsuit. Door het drijfvermogen van een wetsuit worden de benen namelijk gespaard voor het fietsen en lopen.
Johan was met een doel naar Roth gekomen, finishen onder de 10 uur. Vijf jaar geleden in de Ironman Barcelona kwam hij daarvoor slechts 2 minuten te kort. Hij schakelde de hulp in van Topvorm trainer Coen van Schijndel die hem met een specifiek trainingsschema klaarstoomde voor de wedstrijd. Johan zat vanaf het begin goed in de wedstrijd en legde het heuvelachtige fietsparcours af met een gemiddelde van 35.5 km/uur. Wanneer het verval in de marathon niet te groot zou worden was een sub 10 uur haalbaar. Door de vermoeidheid die in de laatste kilometers parten ging spelen, mede door een beklimming in de slotfase, was het een gevecht tegen de klok. Zijn wilskracht werd beloond toen hij na 9.56.42 over de finish kwam.
Ook Janny had aspiraties in Roth met een streeftijd van 12 uur. Om dit te bewerkstelligen werd ze ook begeleidt door Coen met een trainingsschema dat vooral gericht was op power en snelheid. Voor de ex-wedstrijdzwemster leverde het zwemmen geen problemen op. Eenmaal op de fiets kwam haar topvorm tot uiting toen ze het 180 km lange fietsparcours met 1400 hoogtemeters 25 minuten sneller aflegde dan in haar eerder volbrachte hele triathlons. De beklimming van de Solarer berg met duizenden toeschouwers in rijen dik bezorgde haar kippenvel. De berg staat bekend als de smalste, luidruchtigste en emotioneelste passage in de triathlonwereld. Janny’s nieuwe tijdrit fiets zorgde voor efficiëntere fietshouding en een soepelere overgang naar het lopen. Ook in de marathon bleef ze sterk en slaagde erin haar marathontijd met 20 minuten te verbeteren. Triomfantelijk liep ze haar ereronde in het finish stadion. Met een verpletterende tijd van 11.33.25 en een verbetering van maar liefst 49 minuten op haar Pr had ze haar doel ruimschoots behaald.
Routinier Wilco Mansvelders volbracht eerder al 5 hele triathlons en heeft inmiddels al vele wedstrijden en resultaten op zijn palmares staan. Zo liep hij in het voorjaar nog twee trails, de Heuvelland marathon en de 60 km van Texel. Tegenwoordig gaat het Wilco vooral om de beleving en is tijd van ondergeschikt belang. Wilco wilde in Roth vooral genieten van de geweldige sfeer, het mooie parcours en de 260 duizend toeschouwers tijdens deze perfect georganiseerde wedstrijd. Desalniettemin had hij zich ook goed voorbereidt. Het fietsparcours legde hij zelfs sneller af dan hij zich had voorgenomen. Maar deze winst verspeelde hij weer in de laatste 12 loodzware kilometers van het heuvelachtige loopparcours. Uiteindelijk kwam ook Wilco het stadion ingerend waar hij met volle teugen genoot van de feestelijke ambiance en door 10.000 toeschouwers werd aangemoedigd voordat hij onder de finish boog doorliep. Het drietal kijkt terug op een geweldige race en zijn voldaan met hun unieke ervaring.