Twee jubilarissen Triathlongroep Gemert

GEMERT – Dit jaar eert Triathlongroep Gemert Peter van der Putten en Jos van den Akker met hun 25-jarig jubileum. Beiden werden uitgedaagd door de combinatie van de drie sportdisciplines en sloten zich in 1993 aan bij de Triathlongroep om zich hierin te bekwamen.

Volkenaar Jos, een verwoed judoka, zwom al bij de Reddingsbrigade Oss en deed al aan hardlopen bij de atletiekvereniging in Uden. Via een clubgenoot kwam hij bij de Triathlongroep in Gemert terecht. Jos had al snel zijn zinnen gezet op de lange afstand bestaande uit 3,8 km zwemmen, 180 km fietsen en 42 km hardlopen. In 1995 volbracht hij deze hele afstand in de Holland Triathlon in Almere. Daarna verschoof zijn focus naar de kwart en halve afstand en nam hij ook deel aan vele hardloopwedstrijden. Met hardlopen, zijn favoriete onderdeel, heeft hij een aantal scherpe persoonlijke records op zijn naam gezet. Hij liep de 10 km in 34 minuut 50 en de halve marathon in 1 uur 17. Als sportinstructeur is Jos een veelzijdige sportman. Zo eindigde hij in 2000 als tweede in de Fitste Politieman van Nederland en haalde hij meerdere malen het podium bij de militaire kampioenschappen. Daarnaast deed Jos lange tijd fanatiek aan Braziliaans jiu-jitsu en kickboxen. De blessuregevoeligheid van deze sporten heeft hem doen besluiten hiermee te stoppen en zich weer meer toe te gaan leggen op triathlon en hardlopen. Voor 2019 staat dan ook weer de halve triathlon van Almere op het programma.
Beek en Donkenaar Peter, komende uit de basketbalwereld, volbracht al de marathon en fietste er ook al bij. Triathlon had hij op televisie gezien en dat leek hem wel geinig. Na zijn deelname aan de kwart triathlon in Gemert sloot hij zich aan bij de Gemertse triatleten. Daar leerde hij de borstcrawl en deed hij ervaring op in diverse kwart en halve triathlons. In 1996 debuteerde hij samen met 12 mede clubgenoten in de hele triathlon in Almere. Met het voltooien van deze uitdaging was zijn voorkeur ontstaan voor de lange afstand. In de periode tot en met 2012 kwam de lange afstands triatleet maar liefst 10 keer over de finish in Almere. Zijn snelste tijd van 11 uur 9 behaalde hij in 1999. Peter heeft meer dan honderd triathlon- en hardloopwedstrijden op zijn palmares staan, waaronder 15 marathons. Als trouw deelnemer heeft hij alle 30 edities van de Oranjeloop in Lieshout gelopen en in elf jaar tijd nog geen enkel onderdeel gemist in de interne Challenge competitie. De laatste jaren heeft Peter de overstap gemaakt naar de kortere afstanden, maar een hele triathlon lonkt nog steeds. Binnen de Triatlongroep Gemert maakte Peter zich lange tijd verdienstelijk als looptrainer en organiseert hij nog jaarlijks de koppelcross.

Beide jubilarissen zijn door Triatlongroep Gemert in het zonnetje gezet.