Succesvolle Ekiden in Oisterwijk voor GAC

Een Ekiden is een Japanse marathon estafette. Een team bestaat uit zes personen. Elke loper heeft een afstand af te leggen, dit is 5-10-5-10-5 of 7,195 kilometer. Zo loopt elk team dus de volledige marathonafstand. De Ekiden is een uniek evenement. De combinatie van individuele loopsport gecombineerd met het teamverband maakt het aantrekkelijk om mee te doen.De lopers lopen met een sjerp, tasuki, om het lichaam en geven deze door aan de volgende loper.

De Gemertse Atletiek Club stond in Oisterwijk aan de start met zowel een mannen- als een vrouwenteam.

Bij de mannen was het Jelle van Oosterwijk die de spits afbeet met een vijf km. Vanaf de baan ging het meteen het bos in over singletracks met flink wat stronken in het begin van de ronde. Gaande weg werden de paden breder en het laatste stuk van de route werd op de weg afgelegd. Een mooi parcours maar niet echt supersnel natuurlijk. Jelle liep een prima race, liep een tijd die niet heel veel boven zijn persoonlijk record lag, en zorgde dat de mannen op een vierde plek verder konden. Erwin van Dommelen bracht de GAC mannen als tweede loper naar een tweede plek en Maarten Manders consolideerde deze plaats met zijn vijf km. Stefan van Oosterwijk was de tweede man op de 10km. Ook Stefan liep een goede race en zorgde dat de mannen in de top drie bleven na vier lopers. Voor Peter Verbruggen en Adriaan Dekkers was het zaak om deze plek vast te houden. Beide lopers slaagden hierin en zo finishte het mannen team van GAC als nummer drie in een tijd van 2.54.53uur.
Een minuut of vijf sneller dan de prognose vooraf. Chapeau!

Janneke Schwaner nam de eerste vijf km. bij de vrouwen van GAC voor haar rekening. Janneke verraste met een mooie derde plek na de eerste afstand. De eerste tien kilometer waren voor tweede loopster Inge Nijhoving. Dat Inge het nog altijd niet verleerd heeft bewees ze door met een snelle race als eerste dame door te komen na twee afstand. En dat schept verwachtingen…
Angela Schonenberg is niet zo van de onverharde parcoursen maar liep een dijk van een race waardoor ook de dames zich in de top drie handhaafden. Francien Lenssen was loopster nummer vier. Ook voor Francien een tien km. en een goede tijd ook voor Francien. Rowena van de Vossenberg startte als nummer vijf en lag op dat moment derde in de race. Rowena wist zich goed op te trekken aan de loopster voor haar waardoor ze nagenoeg gelijktijdig kon wisselen met de nummer twee en de loopster van het leidende team lag ongeveer 100-150m voor.
No pressure at all dus voor Henny Dekkers die als laatste loopster van start ging. Na twee kilometer wist Henny de kop over te nemen en stond deze ook niet meer af. De laatste meters over de baan met het hele damesteam en daarna een mooie overwinning voor de GAC vrouwen in 3.23.36uur.