Johnny Engels viert 25-jarig jubileum

Dit jaar eert Triathlongroep Gemert Johnny Engels die 25 jaar lid is. Komende van de voetbalsport begon Johnny in 1981 bij de Gemertse Atletiek Club met hardlopen. In 1982 werd hij geinspireerd door de uitzending van het WK triathlon in Hawaii op TV, wat toen gezien werd als de extreme sportuitdaging. Johnny breidde daarom zijn hardloopsport uit met zwemmen en fietsen en in het jaar daarop deed hij mee aan 3 kwart triathlons in Best, Hilvarenbeek en Oirschot. In de jaren die volgde trainde hij veelal alleen en nam deel aan tal van loop-en triathlonwedstrijden.
In 1993 sloot hij zich aan bij de in 1987 opgerichte Triathlongroep Gemert, waar zijn vrouw Henny al een jaar eerder lid van was geworden. Gekweld door een aantal jaren met blessureleed volbracht Johnny uiteindelijk in 1998 zijn eerste volledige triathlon in Almere in een tijd van 10 uur en 24 minuten, zijn beste tijd tot nu toe. Hierna volgde een succesvolle en blessurevrije periode wat resulteerde in het volbrengen van nog drie hele triathlons in Almere (1998), Ironman Klagenfurt (2001) en de Inferno Triathlon in Zwitserland (2002). Johnny vindtdeze laatste zijn mooiste triathlon uit zijn carierre vanwege het extreem zware parcours.
Naast triathlon gaat zijn hart ook uit naar hardlopen. Tijdens vakantiesliep hij diverse marathons in het buitenland, onder anderein Toronto, Texas, Zurich, New Orleans, Boston en op de Mont Blanc. Op het finishen van de Boston Marathon is hijzelf het trotst. Amerika is voor Johnny en zijn vrouw het favoriete vakantieland. Als gepassioneerd fietsers hebben zij hier de Trans-Am fietstocht gemaakt van oost naar west.
Johnny is één van de fanatiekste wedstrijdatleten binnen de triathlongroep en heeft in de loop der jaren aan honderden loop-en triathlonwedstrijden deelgenomen. Hij geniet ook volop van de onderlinge strijd in de interne Challenge competitie die elk jaar wordt georganiseerd binnen de triathlongroep. Johnny vindt het een gezellige club en is vrijwel elke training van de partij. Wel hoopt hij dat er voldoende aanwas blijft komen zodat de club nog lang blijft voortbestaan.
Wanneer Johnny niet sport, leest hij over sport. Thuis heeft hij een imposante ware bibliotheek van enkele honderden boeken over triathlon, fietsen, lopen en voeding.Zijn interesse voor de theorie en trainingsmethodieken van de triathlonsport is enorm. De opgedane kennis brengt hij graag zelf in de praktijk. Maar ook weet hij met zijn ervaring clubgenoten te begeleiden en te stimuleren. Zo ishijook al ruim 10 jaar de zwemtrainer binnen de traithlongroep.
In 2016 sloeg het noodlottoe toen hij tijdens de Cityrun in Gemert een hartstilstand kreeg. En daarbovenop kreeg hij in 2017 nog eens een herseninfarct.Als fanatiek triatleet met nog veel ambities hebben deze twee gebeurtenissenfysiek en mentaal veel impact op Johnny. Maar het hart voor triathlon is zo groot en sterk dat hij inmiddelsde trainingenweer heeft hervat.Volgens een specifiek trainingsschema doet hij voorlopig rustige trainingen met de triathlongroep en op zaterdag met fietsclub “de Easy Riders”. Het doelis om weer eens mee te doen aan een wedstrijd, liefst een marathon. We hopen dat dit hem gaat lukken en dat hij nog jaren trouw lid blijft van Triathlongroep Gemert.De jubilaris isop de jaarlijkse BBQ na de clubwedstrijd op zondag 24 juni in het zonnetje gezet.