Janny Spierings finisht in IronMan Maastricht-Limburg

Afgelopen zondag stond Janny Spierings van de Triathlongroep aan de start van de 3e editie van IronMan Maastricht-Limburg, een triathlon over de klassieke lange afstand bestaande uit 3,8km zwemmen, 180km fietsen en 42,2km lopen.

Na een voorbereiding van 5 maanden brak de dag op 6 augustus al vroeg aan voor Janny. Het beloofde een mooie dag te worden met veel zon, weinig wind en 22 graden.

Om 7.00 uur klonk het startschot voor de profs en vanaf 7.15 uur startten de ages groupers met een ‘rolling start’ waarbij elke seconde een atleet start.

Zwemmen

Het 3,8 km lange zwemparcours bestond uit één ronde zwemmen in de Maas. Het parcours bracht je langs het cultuurhistorisch centrum van Maastricht, onder een oude Romeinse brug door, richting het Gouvernementsgebouw. Daar volgde een ‘Australian exit’ waarbij kort het water verlaten wordt om, vervolgens weer terug te zwemmen naar het startpunt. Geweldig was al het publiek langs het gehele zwemparcours en vooral familie en vrienden die al juichend en schreeuwend mee konden lopen/fietsen.
Na 1 uur 3 minuten en 24 seconden kon Janny het water verlaten.

Fietsen

Het 180 km lange fietsparcours bestond uit twee rondes van 90 km door Maastricht en het Limburgse land. De route loopt via de bekende Bemelerberg (Eijsden Margraten), Geulhemmerberg (Valkenburg) en de Hallembaye (Bassenge, België). Het pittige parcours omvat ca. 1100 hoogtemeters.
Als Janny iets voor half 9 op de fiets stapt is het nog erg koud en de eerste 55km waren erg zwaar, zo zwaar zelfs dat ze dacht aan opgeven. Gelukkig kon ze zich hierna herpakken en heeft ze de 180km zonder verdere problemen af kunnen leggen.
Na 6 uur 33 minuten en 25 seconden meldde ze zich weer in de wisselzone.

Lopen

Het 42,2 km lange loopparcours bestond uit vier rondes van 10,5 km door Maastricht met ongeveer 280 hoogtemeters. Het parcours liep dwars door de cultuurhistorische stad over het Vrijthof en de Markt en deels langs de Maas.
De afsluitende marathon was een loodzware tocht waar Janny hier en daar moest wandelen, maar onder alle enthousiaste aanmoedigingen van familie, vrienden, verschillende leden van GAC Gemert en het vele publiek hebben ze Janny naar die finish geschreeuwd.
Na 4 uur 32 minuten en 26 seconde zat de marathon erop.

Met een mooie eindtijd van 12 uur 22 minuten en 42 seconden heeft Janny een mooie PR behaald van maar liefst 19 minuten!